Reacties op en recensies voor Postpakketjes van overzee

Lees hier de reacties en recensies op het boek. Wil je ook een reactie of recensie achterlaten? Dat zou ik zeer op prijs stellen. Je kan die sturen naar info@ojau.nl.

Marit Kramer, 28 februari 2020

"Als voormalig flexplek-collega van Dewi heb ik haar zoektocht naar gerechtigheid in adoptiedossiers gevolgd: het onrecht waar ze op stuitte, de brieven die ze ontving van het ministerie, de opname van Zembla. Ik volgde het met interesse en ook bewondering. Om dit verhaal nu in boekvorm te lezen, was enerzijds herkenning, maar zo veel meer. Naast de juridische aspecten komt ook Dewi’s persoonlijke zoektocht aan bod. Natuurlijk bespraken we dat ook tussen het werken door, maar dit boek geeft nog meer inkijk in het proces dat Dewi de afgelopen jaar heeft doorgemaakt.

Ik vond het erg leuk dat ik een aantal West-Friese uitdrukkingen herkende in het boek. Dat bracht we meer terug naar ‘mijn roots’. Alsof ik mijn oma hoorde spreken! Dat deed me tegelijkertijd beseffen dat mijn afkomst vanzelfsprekend is, ik weet waar ik vandaan kom, dat er niet gesjoemeld is met mijn papieren en dat er niet met mij gehandeld is. En dat is nu precies wat in dit boek aan de kaak wordt gesteld: dat is helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend!"

*****

Carina en Willem Bos, 11 februari 2020

"Het is een goed leesbaar boek. Vlot geschreven en verwoord, maar ook heel confronterend. Zoveel onrecht, en de strijd die je moet leveren om je recht te krijgen. Dat maakt het verdrietig! Trots zijn wij op jouw doorzettingsvermogen, en al je goede werk voor stichting Mijn Roots."

*****

Christine Verhaagen (stichting Mijn Roots), 7 februari 2020

"Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Heb wel wat traantjes moeten laten, jemig. Besef dat er zoveel aan onwaarheden zijn ontmaskerd, maar dat we gebonden zijn aan bureaucratie en andere rompslomp. Je hebt je eigen verhaal - je eigen zoektocht - prachtig geïntegreerd in het hele verhaal. Ik herken me er enigszins in. Want ook ik ben bijvoorbeeld opgegroeid in een gezin waar niet geheimzinnig werd gedaan, zonder heftige adoptie issues, daarnaast met een moeder die mij in alles steunt. Het is voor iedereen goed behapbaar en lees zeer goed weg. Je hebt de personen en instanties goed toegelicht. Hartstikke duidelijk geschreven. En wat ik persoonlijk heel prettig vond was de afwisseling tussen het persoonlijke en de officiëlere stukken. Kleine grote strijder die je bent, ik benijd je tomeloze inzet. Samen staan we sterk, maar zonder jou toch een stuk minder sterk. Liefs Chris."

*****

Ivo Engels, 3 februari 2020:

"Maandag teruggekomen van 3 weken Indonesië. Het boek van Dewi Deijle lag op voordeur mat. Ben gelijk gaan lezen en in 5 dagen uitgelezen. Wat een verhaal zeg. Ik vond het boek persoonlijk soms wel moeilijk te begrijpen, met die wetsartikelen maar het was interessant en genoeg diepgang. Veel zaken had ik natuurlijk ook al gelezen op facebook betreft de adoptie handel maar nu staat alles nog eens zwart op wit. Ook ik ben helaas het slachtoffer van babyhandel. Mijn Java mama heeft mij ook nooit willen laten adopteren. Ze wilde mij ook na een periode weer komen ophalen uit het kindertehuis maar was helaas te laat...ik was al verkocht aan Nederlandse mensen. Paar keer boek moeten wegleggen omdat het toch ff teveel werd. Ben blij dat Dewi de Nederlandse Staat heeft aangeklaagd en dat ze onderzoeken heeft gedaan."

*****

Julikah, 29 januari 2020:

"Lieve Dewi, dank je wel voor je mooie boek en je inzet voor mij (en al die andere geadopteerden). Ik heb het boek al uit. Ik ben nu vooral boos en verdrietig dat ons zoveel onrecht is aangedaan en dat we gewoon zijn verhandeld als een product. Ik heb echt bewondering voor je dat je jouw strijd zo helder en zuiver hebt weten te vertalen in een boek! Bedankt. Door jou en Mijn Roots weet ik dat ik er niet alleen voor sta. Liefs..."

*****

Irawati, 24 januari 2020:

Over het filmpje “Dewi’s proces” die op de boekpresentatie werd getoond: Kippevel. Ook van je boek. Ik ben geen snelle lezer maar elke dag een stukje. Hoe je het omschrijft, wat je zegt. Zo duidelijk. Tis dan nog best vers of pril en soms vind ik zwaar of confronterend. Soms moet ik het eventjes weg leggen om even adem te halen. Ik wil je niet ongemakkelijk laten voelen door op een te hoge voetstuk te zetten. Maar stiekum ben je wel een soort van boegbeeld voor mij als geadopteerde. Je vecht voor ons allemaal!! Als gewoon Inger heb ik echt nog veel respect voor jou wat je allemaal doet en waar je voor gaat.

*****

Karin Michel, 23 januari 2020:

"Het boek leest als een helder, oprecht en schrijnend verslag van een persoonlijk verhaal, van een persoonlijke zoektocht , die inmiddels door duizenden adoptiekinderen op veelal dezelfde manier kan worden beschreven. En ook wij als adoptieouders herkennen ons hierin, in deze strijd en de zoektocht van onze adoptiedochter, waarin ook wij worden meegesleurd op een manier die wij nog steeds onvoorstelbaar vinden.

We willen je danken voor je inspanningen, je vasthoudendheid en je doorzettingsvermogen. Voor jou persoonlijk, maar ook voor onze dochter en alle geadopteerden vooral uit die periode hopen we op een eerlijke en open discussie met de verantwoordelijken. En vooral heel belangrijk: we hopen op het ware verhaal achter de adoptie van onze dochter. Elke geadopteerde heeft recht op zijn of haar ware verhaal."

*****

Sarah, 23 januari 2020:

Ik heb bij het halve boek zitten huilen. Ik moest het echt een paar keer opzij leggen, heftig. Maar ik ben blij mee dat dit boek er is. Bepaalde dingen vallen nu op z’n plaats, bij mij. Ik werd volledig meegevoerd in het verhaal. Ook de taaiere aspecten zijn helder neergezet. Soms hard, maar wel weer eerlijk. Het is informatief en interessant voor mensen die niet zo diep of helemaal niet in het onderwerp zitten. Ook een eye opener voor geadopteerden die uit een ander land dan uit Indonesië komen, zoals ik. Je geeft een totaal beeld van alles. Het gaat ons allen aan.

*****

Johnny G. Smith, 22 januari 2020:

"What can I say. I just finished the book ‘Postpakketjes van Overzee’ by Dewi Deijle. It roughly translates to ‘Parcels from Oversea’.

It’s a story about her, but also about me and over 3000 others. So it’s also a collective story. It’s about us, the +3000 parcels that were shipped to the Netherlands all the way from Indonesia in the late 70’s and early 80’s of the last century. We were all adopted by Dutch parents with the idea to give us a better live and future. They were told that our biological parents couldn’t take care of us. Mostly because of economical reasons. We would either starve or face a grim future of poverty at best. Ofcourse you will say that’s a very nobel thing to do and that we must consider ourselves very lucky. Although I lead a very happy live and had very warm and loving parents. In hindsight the story isn’t as colorful as everybody thought it was. And that story is the main theme of Dewi’s book. As she said herself it’s not a fun book. But it’s a story that must be told and shared.

So what’s it all about. In short and it’s horrible to say. The truth is that about 70% up to 80% of that group is the victem of child trafficking.

In the book Dewi describes her search for her biological mother. During her journey she slowly finds out about this horrible truth. At first it’s hard to believe, but slowly it sinks in.
As she gathers more pieces of the puzzle new questions arise and that personal search unfolds into a much bigger story than she could have ever imagined. Could it really be that a lot of us were kidnapped from our parents and ‘sold’ for a lot of money to childless couples in the west. If so, who is responsible. The Indonesian government, the Dutch government, the so called social workers who did all the trafficking.

These are the questions that arise and Dewi is determined to find out. As a lawyer she has the tools to dive in deep and find the truth. Who is to blame? And can they be held responsible? Will they take responsibility? Unfornately there is still no answer to those questions. We’re still in the middle of that process. Nevertheless, it’s a clearly written book that tells the story up to now. There are many things I can relate to. That’s why it somehow felt like reading a thriller in which I’m participating myself. Knowing that it leads to a dead end in my personal search it was still an insightfull book to read. I’ve learned a lot of new things. And I’m sure if you aren’t familiar with this matter, it will be very insightfull.

A must read for every adopted Indonesian and the ones who are closely related to them. For now the only question that is left: Will justice prevail? Only time will tell."

Bron: Review: Postpakketjes van Overzee

Openbare reacties op sociale media

Julian Gabriel da Silva:

Dewi...ik had al gereageerd, maar wilde nogmaals reageren. Jouw gelanceerde boek heeft mij ook weer extra geïnspireerd om het onderzoek dat ik zelf heb gedaan en doe i.v.m.eigen illegale adoptie in een boek te gaan vatten maar dan met betrekking tot Brazilië. En...het boek leest goed. Superbedankt!!!!

Herma Bohm van Egdom:

Een betrokken adoptiemoeder

Dankjewel voor je boek Dewi Deijle, ik ben er in begonnen en kon niet meer stoppen!! Hulde! Het is zo helder geschreven, met feiten en een inkijkje in jouw proces! Ik kijk nu al uit naar het volgende deel! Voor mij was het ook aangrijpend en verwarrend!! Dit is het laatste wat ik voor mijn kinderen had gewild! Ook ik ben blij en dankbaar dat zij in mijn leven kwamen en dat ik voor ze heb mogen zorgen! En nu ook nog een kleindochter erbij! Wat zou ik het hun biologische ouders graag gunnen dat ze kunnen zien wat een fantastische kinderen het zijn geworden!! Misschien gaat dit nog een keer gebeuren dankzij de stichting mijn roots! Tot nu toe nog geen resultaat voor mijn zoon! Heel veel liefs en een dikke knuffel!"

Ryanto:

"Fijn dat er mensen zoals jij zijn, die bereid zijn om door het vuur te gaan om dit enigszins complexe onderwerp onder de aandacht te brengen en ervoor te strijden. Had het voor geen goud willen missen. Super goed van jou, keep up the good work…"

Ook in Indonesië wordt mijn boek gelezen. Foto: Mira

Mijn broer zit er helemaal in. Lees over hem in het hoofdstuk "Beschermengelen"

De onderzoekers van de commissie Joustra hebben mijn boek gekocht en in één ruk uitgelezen. "Fascinerend en goed in...

Geplaatst door Dewi Deijle op Woensdag 29 januari 2020