Postpakketjes van overzee

Afgelopen zaterdag 18 januari in Den Haag, was de boekpresentatie van mijn boek “Postpakketjes van Overzee”. Uiteraard in beeld gevangen en in een notendop vastgelegd.

De dag zou niet compleet zijn zonder deze geweldige opkomst. Ik was best wel verrast daardoor, het voelde voor mij als erkenning. Familie, vrienden, en uiteraard ook ‘Mijn Roots’, de stichting namens welke ik als juridisch belangenbehartiger de strijd met het ministerie ben aangegaan in deze kwestie, waren aanwezig. Maar ook geadopteerden uit Indonesië en uit andere landen, vertegenwoordigers van andere landspecifieke belangenorganisaties voor rootszoeken (Colombia, Bangladesh, Korea, Ethiopië) adoptieouders, enkele co-workers en andere belangstellenden uit allerlei delen van Nederland, en zelfs vanuit Duitsland en België. Ik waardeer het enorm, dat ze allen voor mij zijn gekomen. Fijn die positieve aandacht, support, en wat lief al die cadeautjes. Na afloop een vermakelijke en smakelijke afsluiting met Indonesische tint! Kortom, een fantastische middag en avond om op terug te kijken.

Mijn onderzoek dat ik heb verricht naar de rol van de Nederlandse overheid rondom gelegaliseerde kinderhandel in adoptie van kinderen uit Indonesië, in de periode tussen 1973 en 1984, is nu op toegankelijke wijze in boekvorm vastgelegd. Het is een weergave van waargebeurde zaken, een keiharde realiteit (helaas), met mijn juridische en persoonlijke visie op rechtvaardigheid.

Voor mij een enorme mijlpaal, een eigen boek. Er is veel gebeurd sinds dat ik met het onderzoek ben gestart en in samenwerking met stichting Mijn Roots, de Nederlandse Staat aansprakelijk heb gesteld in september 2017. Meer lezen hierover kan hier. Alle media publicaties erover op een rij. De opbrengst van het boek is voor verder onderzoek naar waarheidsvinding rondom adopties uit Indonesië en om het afstammingsrecht tot gelding te laten maken. Voor de geadopteerden én de biologische ouders die hun kind hebben verloren.

Klik hier om het boek te bestellen.

Boekpresentatie ‘Postpakketjes van overzee’
Zaterdag 18 januari 2020
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: ZZIIN Den Haag, Koningin Julianaplein 10, 2595 AA in Den Haag

In het boek ‘Postpakketjes van overzee’ vertelt auteur Dewi Deijle over haar strijd voor erkenning en rechtvaardigheid. Het boek beschrijft de harde werkelijkheid van gelegaliseerde kinderhandel in adopties van kinderen uit Indonesië, de rol van de Nederlandse staat en de adoptiebemiddelaars in de jaren ’70 en ’80. In Indonesië zijn hiervoor misdadigers opgepakt, maar dat bleek niet voldoende. De gevolgen zijn schrijnend.

Juriste Dewi Deijle, in 1980 zelf geadopteerd, geeft inzicht in haar onderzoek naar de juridische mogelijkheden om de Nederlandse staat medeverantwoordelijk te houden voor de gaten in het destijds geldende toelatingsbeleid, met als gevolg de toenemende handel in kinderen uit Indonesië. Ze staat nu voor de keuze om de Nederlandse staat daadwerkelijk voor de rechter te slepen. Niet voor zichzelf, maar voor een groot aantal van de 3040 volwassenen die als baby of kind tussen 1973 en 1984 vanuit Indonesië Nederland zijn binnengekomen onder het destijds geldende Vreemdelingenbeleid. Het zou de eerste keer zijn dat een grote groep geadopteerden zich in Nederland verenigt en een ‘massaclaim’ indient. Zal Dewi Deijle dat ook daadwerkelijk doen?

Het antwoord geeft ze zaterdag 18 januari 2020 tijdens de boekpresentatie ‘Postpakketjes van overzee’. Het is ons een eer u uit te nodigen voor de boekpresentatie.

Programma
14.00-14.30 uur
inloop en ontvangst
14.30-14.35 uur
introductie door uitgever Maurice Ambaum
14.35-14.45 uur
uitreiken eerste exemplaar
14.45-15.30 uur
auteur Dewi Deijle houdt een presentatie en leest voor uit haar boek
15.30 uur
uitreiken bestelde boeken en informele afsluiting
17:00 afsluiting met Indonesisch buffet (tegen kosten).