Ondernemen, het is nogal wat. Maar hoe uitdagend is dat!

Zit je momenteel in de WW, WIA of de bijstand? Wil je een start maken als zelfstandige maar weet je niet of dat kan met je uitkering? Geef jouw talenten niet op, laat je inspireren en probeer in mogelijkheden te denken. Stel het niet uit, maak nu jouw ondernemingsplan en start met richting geven aan jouw nieuwe uitdaging!

Een nieuwe uitdaging is natuurlijk heel erg spannend en het kan je een enorme energie boost geven. Super! Maar, let wel even op een aantal zaken. Zelfstandige worden doe je niet zomaar even. Hoewel het niet al te ingewikkeld hoeft te zijn, het is wel erg belangrijk dat je beslagen ten ijs komt en een goede basis creëert voor jouw idee. Een goede basis creëer je door het ondernemingsplan op de juiste manier en zo volledig mogelijk vorm te geven voordat je daadwerkelijk start. Er zijn zeker een paar belangrijke aspecten om over na te denken en die jij in jouw ondernemingsplan kunt verwerken.

Een ondernemingsplan is dé start

Waar jij als enthousiaste starter allemaal mee te maken kan gaan krijgen, is afhankelijk van wat je wilt gaan ondernemen en hoe groot je het graag wilt maken. Maar klein of groot, advies inwinnen en eventueel hulp inschakelen bij het opstellen van jouw ondernemingsplan of voor bepaalde aspecten daarvan, is aan te raden. Bedenk goed welke informatie belangrijk voor jou kan zijn. Uiteraard is alle informatie op het World Wide Web te vinden, maar vaak her en der verspreid. Het is ook niet altijd even duidelijk wat op jouw idee en situatie van toepassing is. Soms kan het zoeken alleen al de ondernemingszin doen afnemen, of er ontstaat uitstel gedrag.

Het kan gebeuren dat je door je enthousiasme belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet of dat je simpelweg niet voldoende hebt stil gestaan bij bepaalde zaken. Zelfs al heb je het ondernemingsplan al klaar is het goed om het te laten checken door een ander (bijvoorbeeld een deskundige), al is het alleen maar om te kunnen bepalen dat je over bepaalde belangrijke elementen goed hebt nagedacht. Een blauwdruk voor je plannen maken is in ieder geval een goede start!

Starten vanuit een uitkeringssituatie

Als je vanuit een uitkeringssituatie wilt starten, is advies inwinnen geen overbodige luxe. Als je start vanuit de WW, WIA of bijstand, dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. vooral in de WIA kunnen de regels vrij complex zijn, denk aan inkomensverrekening en bij een eventuele herbeoordeling, en zijn er bepaalde risico's waar je rekening mee moet houden. Je krijgt ook te maken met bepaalde plichten, maar je hebt misschien ook wel allerlei rechten. Maar wat als je er niet zeker van bent of je met je onderneming succesvol zal zijn maar je wilt niet meteen je uitkering kwijtraken. Wat dan?

Als je specifiek gericht op jouw uitkeringssituatie wilt laten onderzoeken waar je rekening mee moet houden, kan je bij mij terecht voor uitgebreid advies. Maar denk ook eens na over het volgende:

Wie jij bent als ondernemer

Als je voor een lange tijd niet actief bent geweest op de arbeidsmarkt, kan het zijn dat je even bent vergeten waar je allemaal (nog meer) goed in bent of wat je zou willen bereiken in de (nabije) toekomst. Een echte hersenbreker kan het worden als je helemaal niet meer dezelfde soort werkzaamheden wilt doen die je deed, bijvoorbeeld voordat je arbeidsongeschikt werd. Dan zal je over andere mogelijkheden moeten nadenken. De vraag is dan, wat kan jij allemaal nóg meer? Wat is jouw ambitie of passie, jouw intrinsieke motivatie, en waar liggen jouw vaardigheden en competenties? Heb je voldoende opleiding genoten en kennis van zaken? Of ben je gewoon ergens enorm goed in? Wat maakt nou van jou een goede ondernemer?

Als je noodgedwongen een eigen onderneming gaat starten, bijvoorbeeld na een reorganisatie bij de vorige werkgever en je hebt nog geen passende baan kunnen vinden, of omdat het te lastig is om met een arbeidsbeperking een baan in loondienst te vinden, is het wellicht lastig om gemotiveerd te kijken naar wat jouw onderneming skills zijn. Toch doen, en zie het als een uitdaging! Onderzoek ook of het ondernemerschap echt iets is wat je wilt en of het in jouw situatie realistisch en haalbaar is.

De grootste vraag is dan ook; ben jij bereid om te investeren in jouw idee? En dan heb ik het natuurlijk ten eerste over de mentale investering.

Als je deze vraag bevestigend kan beantwoorden, kijk dan ook eens naar jouw visie en met welk doel je een eigen onderneming wilt starten. Wat wil je bereiken en binnen welk tijdsbestek wil je dat bereikt hebben? Te hoge verwachtingen of te hoge eisen stellen kán op den duur een demotiverend effect hebben op jouw ondernemingszin. Ook hangt het een en ander natuurlijk af van alle omstandigheden, zoals die in jouw persoonlijke situatie.

Jouw unieke idee

Maak eens een mindmap om je creatieve proces te ondersteunen. Kijk eens naar de dienst of product waarmee je in je hoofd rondloopt. Onderzoek de markt en hoe je die wilt gaan benaderen, de potentiële doelgroep(en), mogelijke concurrentie, trends en ontwikkelingen in jouw branche. Misschien heb je al bepaalde ideeën in je hoofd. Als het aanbod al zo hoog is, zijn er wellicht unieke elementen te bedenken. En bekijk ook welke middelen je zoal nodig hebt: een goed werkende en aantrekkelijke website, een webshop, locatie, kantoorruimte of juist flex-plek, etc. Uiteindelijk kom het ten eerste aan op een "concept" bedrijfsformule die je gaandeweg nog regelmatig kan bijstellen. De praktijk wijst alles uit. Het is in de opstartfase een kwestie van flexibiliteit en aanpassen, zowel naar meer als naar minder.

De Euro's

Afhankelijk van onder andere de door jouw aangeboden diensten en/of producten, zal je ook moeten nadenken over een mogelijk startkapitaal, investeringskosten, vaste en variabele kosten, verwachtte omzet en financieringsmogelijkheden. Alles hoeft niet zo complex te zijn, maar een goed financierings- en budgetplan is toch noodzakelijk. Je wil niet alleen lol hebben in het ondernemerschap, maar op den duur natuurlijk ook van een inkomen kunnen genieten. Hoeveel je zult moeten investeren hangt af van wat je gaat ondernemen. Het maakt nogal een verschil of iemand een zelfstandige dakdekkersbedrijf gaat beginnen of meditatie cursussen wil gaan geven. En, verzeker jij jezelf tegen arbeidsongeschiktheid? Want als je nu een WIA-uitkering hebt en het gaat op den duur goed met je bedrijf met als gevolg dat je uit de uitkeringssituatie raakt, dan ben je geen werknemer in de zin van de werknemersverzekeringen meer. Je bouwt dan geen jaren meer op voor de WW en WIA. Welke mogelijkheden heb je dan als er iets gebeurt waardoor je niet kunt werken? Denk aan ziekte: misschien kan je je op den duur aansluiten bij een Broodfonds. Of je bent een ondernemende vrouw: dan kun je in geval van zwangerschap misschien een uitkering krijgen.

Kortom, maak een goede risico analyse en kosten-baten indicatie, afgestemd op jouw persoonlijke leefsituatie. Begroot niet te ruim, niet te krap en neem privé zaken hierin mee zoals woning, kinderen, andere toekomstplannen maar ook jouw huidige gezondheid.

Back-up plan

In het verlengde van de aspecten die te maken hebben met de Euro's, maak een back-up plan. Ervan uitgaande dat je succesvol zal zijn, het is toch goed om realistisch na te denken over een plan B of een plan C. Die kan je daarna gewoon weer onderin de ladekast leggen, en hopelijk heb je  die helemaal nooit nodig. Uiteraard is het risico van gevaren van buitenaf afhankelijk van jouw situatie en de soort onderneming. Er zijn een paar mogelijke risico’s waar je rekening mee moet houden. Je kan aansprakelijk worden gesteld voor een van jouw diensten. Heb je eventueel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Ga je je aansluiten bij een beroepsvereniging?

Misschien niet echt de makkelijkste en leukste aspecten om over na te denken en het hoeft ook niet allemaal in één keer, maar onderzoek gewoon eens de mogelijkheden. Typisch van die zaken waar je eens voor kan gaan zitten op een regenachtige zondag, en die zijn er in Nederland genoeg!

Belastingen

Hoe zit het dan met de belastingtechnische aspecten, zoals omzetbelasting, de Btw-aangifte, premies voor de volksverzekeringen en de eigen bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Als startende ondernemer kan je, als je aan de voorwaarden voldoet, gebruik maken van aantrekkelijke ondernemersregelingen en redelijk wat kostenposten ten behoeve van jouw eigen bedrijf, zijn belastingtechnisch aftrekbaar. Allerlei zaken waar je wel over moet nadenken, want iemand is niet zomaar een ondernemer voor de Belastingdienst.

Een apart hoofdstuk hierover in het ondernemingsplan maakt jouw voorgenomen bedrijfsvoering nog inzichtelijker. Het is vooral belangrijk om een goede administratie te voeren. Het kan zijn dat je in de eerste periode nog niet op volle toeren draait en een lage fiscale winst uit onderneming hebt. Wellicht heb je dan weer recht op bepaalde Belastingtoeslagen of aanvullende bijstand voor zelfstandigen. Genoeg stof tot nadenken. Maar we zijn er nog niet helemaal...

Juridische zaken

Ook al ben je op de hoogte van het bestaan van allerlei juridische rompslomp, het is wellicht goed om hierover met deskundigen te sparren, juist voor een zo volledig mogelijke uitwerking van jouw ondernemingsplan. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

Welke ondernemingsvorm past bij jouw idee? Of, wil je een eigen bedrijf starten en bied je diensten of producten aan die raakvlak hebben in de branche waar je al werkt(e) voor een werkgever? Denk dan eens aan het concurrentiebeding of relatiebeding en de werking ervan. Stel, je bent met wederzijds goedvinden ontslagen bij jouw ex-werkgever, dan staat in de vaststellingsovereenkomst wellicht iets vermeld hierover.

Nog een punt. Afhankelijk van jouw ondernemingsactiviteiten zijn er allerlei contracten die van belang kunnen zijn, zoals een huurcontract, franchisecontract, een koop- en distributieovereenkomst, agentuurovereenkomst. Denk aan de opzegtermijnen, commissie, kostenverdeling, etc. Wil je samenwerken met andere freelancers/ZZP'ers? Denk dan aan de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die sinds 1 mei 2016 van kracht is (vervanging van de VAR). Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn wat jij en de andere partij contractueel overeenkomen. Niet alleen voor nu maar ook voor in de toekomst en om belastingtechnisch veilig te zitten.

En vergeet je niet de algemene voorwaarden op te stellen of tijdig eventuele benodigde vergunningen te regelen?

Kennis is macht

Hulp nodig bij de start van je nieuwe uitdaging? Stuur een email naar info@ojau.nl of een Whatsapp naar 06-45758821.

Ik kan samen met jou een (raamwerk) ondernemingsplan opstellen en adviseren over, onder andere, hoe het zit met je uitkeringssituatie en andere de juridische aspecten.

Nogmaals het advies: wacht niet met het uitwerken van je idee, twijfel niet aan je capaciteiten, durf te ondernemen. Heel veel succes met je ondernemingszin!

» Naar Blogartikelen