Burn-out en het voorkomen van (juridische) conflicten met mindfulness

Werkstress, perfectionisme en andere bronnen van (mentale) overbelasting zijn perfecte ingrediënten voor het creëren van een burn-out. Het sluipt er vrijwel ongemerkt makkelijk in. Als gevolg van een burn-out kunnen ook werk-gerelateerde problemen ontstaan waardoor een werknemer zich voor langere tijd ziek meldt. Met regelmaat zie ik hoe werknemers vastlopen op hun werk. De re-integratie kan stagneren en daarbij kunnen conflicten met de werkgever ontstaan of escaleren, zelfs met (dreigend) ontslag als gevolg. Tussentijds ontslag kan niet zomaar natuurlijk. De werkgever moet dan een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de rechter indienen en die goed onderbouwen. Ook kan worden gekozen voor ontslag met wederzijds goedvinden, maar dan moet de werknemer daar ook zelf écht achter staan, en zich niet laten leiden door bijvoorbeeld de stress of vermoeidheid, wat dan vaak wel het geval is. Ontslag (tussentijds via de rechter, met wederzijds goedvinden of na twee jaar verplichte loondoorbetalingperiode) heeft hoe dan ook allerlei gevolgen. Het is natuurlijk beter om langdurig ziekteverzuim en eventueel te voorkomen. Gelukkig komt het lang niet altijd zo ver. Maar herstellen kan evengoed een langdurig en zwaar proces zijn.

Heb jij klachten van een burn-out?

Of je ondanks de burn-out nog aan het werk bent of dat je je ziek hebt gemeld, of de re-integratie op het werk soepel verloopt of juist niet, of je uiteindelijk terugkeert naar je eigen werk of elders aan de slag gaat, je herstel is hoe dan ook belangrijk.

Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen jou ondersteunen om weer sneller terug te keren naar jezelf. Je bent van harte welkom om bij mij één of meerdere online sessies te volgen. 

Via de ademhaling

Je gaat oefenen bewust je aandacht te leren richten. Als je je aandacht naar de ademhaling brengt, kan je rustiger worden. Je ademhaling wordt in feite gebruikt als brug om je bewuster te worden van wat er op dat moment op gevoelsniveau aan de orde is. Als we angstig zijn, boos, verdrietig of juist blij zijn, ademen we anders. De ademhaling is dus ook sterk verbonden met ons gevoel. Door het voelen ga je bepaalde signalen sneller herkennen en je leert gezonder om te gaan met je emoties. Door een betere ademhaling wordt een hele reeks positieve lichamelijke en mentale reacties in werking gezet. Je zal je zoveel meer vitaal voelen als je meer zuurstof binnenkrijgt. Door je adem beheerst te sparen, creëer je ook meer energie.

Je zal:

» meer ontspanning ervaren
» emotioneel en mentaal beter in balans raken
» meer zelfvertrouwen krijgen
» een betere concentratie en alertheid ontwikkelen

Bovendien hebben de ademhalingsoefeningen een reinigend effect, het verbetert de vetverbranding (wat weer energie oplevert) en je ontwikkelt juist minder glucose/suikerverbranding tijdens de slaap (zodat je beter kunt rusten). Je algehele immuunsysteem zal verbeteren.

Bewustwording van lichaam en geest

Ik ga je leren bewust te worden van jouw lichaam en geest waarbij de focus ligt op ademhalingsoefeningen en beïnvloeding op het doorstromen van je energie in je lichaam. Ik ben geen coach die jou gaat helpen om tot oplossingen te komen of gaat leren hoe je je nieuwe doelen (blijvend) kunt bereiken. Je begint op het punt waar je op dát moment in je leven staat. Wat is geweest, kan je niet oplossen. Wat nog gaat komen, is iets voor als het er eenmaal is. Je gaat leren het verleden en de toekomst in het 'hier en nu' los te laten zodat je in het hier en nu verder kan. Je zal steeds meer voelen of datgene wat je doet, goed voelt. Uiteindelijk werkt dit door in allerlei andere dagelijkse activiteiten, zoals je werk en doelen die je jezelf hebt gesteld. Het zal zorgen voor meer rust, minder stress en meer energie.

Over Mindfulness

Mindfulness is een beoefening die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). Deze methode leert mensen anders om te gaan met chronische gezondheidsklachten en de gevoelens die hiermee kunnen samenhangen. In 2001 ontwikkelden geleerden Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal een variant op MBSR: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), welke in de gezondheidszorg wordt gebruikt voor mensen die depressief zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Mindfulness stress en piekeren vermindert en stressbestendiger maakt [Wetenschappelijk bewijs voor mindfulness - Radboudumc Centrum voor Mindfulness (radboudcentrumvoormindfulness.nl)].

Mindfulness kan behulpzaam zijn bij het herstel van een burn-out. Ook bij andere gezondheidsklachten kan het verlichting bieden en (langdurig) ziekteverzuim voorkomen. 

Wil jij (weer) leren voelen, minder stress ervaren en/of meer ontspanning en energie krijgen? Volg dan bij mij de sessies ademhalingsoefeningen met geleide meditatie gericht op innerlijke stilte. Je gaat je richten op je ademhaling en het terugkrijgen van de regie over je gedachtestroom. Na deze workshop kan je de ademhalingsoefeningen en meditatie toepassen wanneer jij het in het dagelijks leven nodig hebt.

Nu denk je misschien, maar jij verleent toch juridische diensten? Klopt, maar ook ben ik gecertificeerd Yoga docente en Mindful Walk instructrice. En daar wil ik graag iets mee doen.

In deze workshop geef ik je gereedschap mee om op meer ontspannende wijze met de situatie om te kunnen gaan.

Kosten

Tarief voor individuele sessies (online) van 60 minuten:
» Workshop van drie sessies (aanbeveling i.v.m. het effect): totaalprijs € 150,- p.p. incl. 21% BTW (zie vergoedingsmogelijkheden)
» Losse sessie: € 50,- p.p. incl. 21% Btw

In de één-op-één online sessies wordt gericht aandacht geschonken aan jouw mentale en fysieke mogelijkheden, zodat de oefeningen en meditatie hierop worden afgestemd. Als je na de eerste sessie denkt dat het toch niet iets is voor jou, dan hoef je voor die individuele sessie € 25,- te betalen, wat dan gezien wordt als een proefsessie, en ontvang je het restant terug.

 Als je mee wilt doen, kan je een e-mail sturen naar info@ojau.nl. Vermeld je naam en kort je motivatie.

Let op; als je last hebt van paniek aanvallen, een hoge bloedruk, astma, buikpijn of krampen, of als er andere bijzonderheden zijn, laat het me dan even weten.

Waarom ik deze sessies geef? Lees hier mijn motivatie.

Workshops ademhalingsoefeningen en meditatie

» Arbeidsongeschiktheid en stressverlaging
» Stressverlaging bij juridische conflicten
» Stressverlaging voor slachtoffers
» Adoptieperikelen en terugkeren naar jezelf
» Word Mindful met OJAU