Ademhalingsoefeningen en meditatie voor personen met medische en/of psychische klachten, en:

» te maken hebben met re-integratie op het werk, of;
» recht hebben op een Ziektewet- of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA), of;
» juist minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard, of;
» in de WW of in de bijstand zitten en verplicht moeten re-integreren/participeren, of;
» afhankelijk zijn van een voorziening vanuit de gemeente of UWV.

Om het (acceptatie)proces omtrent de medische en arbeidsongeschiktheidssituatie minder zwaar te ervaren.

De brug naar innerlijke rust, is je ademhaling

Als je te maken hebt met ziekte of een aandoening en (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, kan dat een enorme impact hebben op je leven. Daarnaast ben je misschien zelfs verzeild geraakt in een lastige situatie met de werkgever of heb je problemen (gehad) rondom het aanvragen van een uitkering of maatwerkvoorziening waardoor je in een stressvolle periode zit of hebt gezeten.

Je bent van harte welkom om mee te doen aan deze online workshop, om weer terug te kunnen keren naar jezelf. Samen met andere personen die in een soortgelijke situatie verkeren, ga je via je ademhaling toewerken naar meer ontspanning en meer energie.

Bewust ademhalen is de sleutel om alle aspecten van jouw gezondheid beter te regelen. Zo kan het bijvoorbeeld jouw stressniveau verlagen.

Hierdoor zal je meer kalmte en rust ervaren tijdens bijvoorbeeld een gesprek met de werkgever en/of bedrijfsarts over je ziekteverzuim, de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV, de re-integratiecoach, WMO-consulent of tijdens een langslepende bezwaar- of beroepsprocedure.

Nu denk je misschien, maar jij verleent toch juridische diensten? Klopt, maar ook ben ik gecertificeerd Yoga docente en Mindful Walk instructrice. En daar doe ik graag iets mee.

In deze workshop geef ik je gereedschap mee om op meer ontspannende wijze met de situatie om te kunnen gaan. Lees hier meer uitgebreid over mijn beweegredenen om ook op deze manier mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen.

Gun jezelf mentale rust!
Langdurige stress is niet bevorderlijk voor je mentale en fysieke welzijn. Het heeft een negatief effect op je dagelijkse leven en je gelukgsgevoel. Het acceptatieproces met betrekking tot het feit dat je door fysieke of psychische klachten niet alles meer kan doen wat je eerst wel kon doen of graag nog wil doen, maar wat door jouw beperkingen niet meer mogelijk is, wordt hierdoor belemmerd.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om meer rust te krijgen.

Het belang van goed ademhalen

De meesten van ons zijn gewend snel en oppervlakkig en kort te ademen, met name wanneer stress wordt ervaren. Een snelle, oppervlakkige ademhaling kan juist een heviger stresservaring geven doordat je onderbewustzijn een seintje geeft dat er gevaar is en je moet vluchten. Door te snel ademen ontstaat een overschot aan zuurstof in het bloed. Als het gehalte aan kooldioxide in verhouding dan te laag is, raakt je lichaam ‘verzuurd’. Dit kan onder andere verwarring, paniek en angsten veroorzaken. Ook slaapproblemen en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn, en zelfs hartkwalen kunnen erdoor ontstaan.

Ook als je te veel ademhaalt met je borst, benut je slechts een deel van je longen. Zo haal je niet zo veel zuurstof binnen als je zou kunnen. Door een verminderde zuurstoftoevoer ben je vatbaarder voor (meer) fysieke klachten die niet direct met de medische oorzaak te maken hebben, maar er wel bovenop komen. Het is van belang dat bij de in- en uitademing de hoeveelheid zuurstof en kooldioxide in evenwicht is. Met een diepe en rustige ademhalingsoefening ontstaat er een betere balans van zuurstof en kooldioxide waardoor de bloedwaarde verandert en je zenuwstelsel kalmeert. Je zal je zoveel meer vitaal voelen als je meer zuurstof binnenkrijgt. Het zal je bloeddruk en hartslag doen dalen. Bovendien hebben de ademhalingsoefeningen een reinigend effect, het verbetert de vetverbranding (wat weer energie oplevert) en je ontwikkelt juist minder glucose/suikerverbranding tijdens de slaap (zodat je beter kunt rusten). Je algehele immuunsysteem zal verbeteren. Door adem beheerst te sparen, creëer je meer energie.

Je zal ook:

» meer ontspanning ervaren
» emotioneel en mentaal beter in balans raken
» jouw zelfhelende vermogen laten groeien
» meer zelfvertrouwen krijgen
» een betere concentratie en alertheid ontwikkelen

Door een betere ademhaling wordt dus een hele reeks lichamelijke en mentale reacties in werking gezet.

Mindfulness: trainen van bewustzijn

In mijn sessies gebruiken we de adem als voorwerp van aandacht waarnaar je kan terugkeren, iedere keer als je merkt dat je geest is afgedwaald naar allerlei zorgen. Je traint in feite ook je bewustzijn.

Mindfulness betekent dat je volledig bewust bent van de huidige ervaring, in het hier en nu en zonder (voor)oordelen. Het heeft tot doel om het leven met al zijn gebreken volledig te beleven. Dus ook de gebreken als gevolg van je medische en/of psychische klachten. Je leert de voorgevormde opvatting over jezelf, over hoe je met de situatie omgaat en de emoties die erbij komen kijken, los te laten. Dit kan bijdragen aan jouw acceptatieproces met betrekking tot het feit dat je niet alles meer kan doen, zoals werken in je eigen werk of andere activiteiten.

Het zal zorgen voor meer innerlijke rust

Wil jij (weer) leren voelen, minder stress ervaren en/of meer ontspanning en energie krijgen? Volg dan bij mij de sessies ademhalingsoefeningen met geleide meditatie gericht op innerlijke stilte.

Je hoeft in mijn sessies niet uitgebreid je verhaal te doen. Even geen werkgever, bedrijfsarts, UWV, gemeente, en aanvraag- en bezwaar- en beroepsprocedures of wat dan ook. Heerlijk! Ik ga je helpen bewust te worden van jouw lichaam en geest waarbij de focus ligt op ademhaling en beïnvloeding op het doorstromen van de energie in je lichaam. Je gaat je richten op het terugkrijgen van de regie over je gedachtestroom. Uiteindelijk werken de oefeningen door in allerlei andere dagelijkse activiteiten, dus niet alleen bij die gesprekken met bijvoorbeeld de bedrijfsarts, verzekeringsarts of re-integratiecoach.

Aanmelden online sessie

o Individuele workshop: data in overleg
o Kosten per sessie: € 25,- * (tijdelijk voor dit tarief)
o Duur per sessie: 60 min. **

In deze online één-op-één sessie wordt gericht aandacht geschonken aan jouw mentale en fysieke mogelijkheden, zodat de oefeningen en meditatie hierop worden afgestemd.

* Kosten zijn incl. 21% BTW.
** Houd rekening met eventuele uitloop.

Binnenkort wordt er weer een nieuwe groepssessie gegeven. Houd deze pagina in de gaten.

Als je wilt mee doen, stuur mij dan een e-mail via info@ojau.nl met de volgende gegevens:
- Je naam
- korte motivatie (medische gegevens hoef je niet te vermelden)

Let op; als je last hebt van paniek aanvallen, een hoge bloedruk, astma, buikpijn of krampen, of als er andere bijzonderheden zijn, laat het me dan even weten.

Waarom ik deze sessies geef? Lees hier mijn motivatie.

Workshops ademhalingsoefeningen en meditatie

» Burn-out en conflicten op het werk
» Stressverlaging bij juridische conflicten
» Stressverlaging voor slachtoffers
» Adoptieperikelen en terugkeren naar jezelf
» Word Mindful met OJAU