Slachtoffers en stressklachten

Veel slachtoffers, nabestaanden en getuigen kunnen met een machteloos gevoel rondlopen nadat ze zijn geconfronteerd met bijvoorbeeld verkeersongeval, geweldsmisdrijf of ander strafbaar feit. Ook kunnen zij een lange periode veel stress ervaren. Juridische hulp voor slachtoffers kan daarom zeer waardevol zijn. Het is namelijk niet niks als zij zich tijdens het verwerken van een ontwrichtende ervaring moeten bezighouden met zaken die weliswaar belangrijk zijn, maar waar zij helemaal geen weg in weten te vinden. Niet alleen juridische hulp kan ondersteuning bieden in het hele proces, ook is het belangrijk om het dagelijks leven weer op te kunnen pakken.

Lijdt jij buiten jouw schuld lichamelijke of psychische schade?

De gebeurtenis die dit heeft veroorzaakt, kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Het kan zelfs zijn dat je ziek hebt gemeld op je werk en dat het je moeizaam lukt bepaalde activiteiten te ondernemen. Als er fysieke of emotionele schade bij komt kijken en tegelijkertijd allerlei zaken op je afkomen, kan het toch prettig zijn om naar meer rust en ontspanning toe te werken. Het kan al heftig genoeg zijn allemaal. In welke fase je van het proces ook zit (bijvoorbeeld aangifte, behandeling van de strafzaak of schadevergoedingsprocedure), je herstel is hoe dan ook belangrijk.

Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen jou ondersteuning bieden om weer sneller terug te keren naar jezelf. Je bent van harte welkom om bij mij één of meerdere online sessies te volgen. 

Je bent tijdens de sessie(s) met mij gefocust, alert maar ook ontspannen bezig. Het gaat erom dat je de regie krijgt over je ademhaling en constante gedachtestroom over bijvoorbeeld de gebeurtenis zelf, de processuele handelingen die moeten worden verricht door de advocaat die jou bijstaat, het strafproces en wellicht dat je (als slachtoffer of nabestaande) gebruik gaat maken van het spreekrecht. Het vermindert piekeren op het moment, maar op den duur zal je de technieken ook makkelijker kunnen toepassen in het dagelijks leven. Het vergt echter wel vertrouwen en geduld.

Via de ademhaling

Je gaat oefenen bewust je aandacht te leren richten. Als je je aandacht naar de ademhaling brengt, kan je rustiger worden. Je ademhaling wordt in feite gebruikt als brug om je bewuster te worden van wat er op dat moment op gevoelsniveau aan de orde is. Als we angstig zijn, boos, verdrietig of juist blij zijn, ademen we anders. De ademhaling is dus ook sterk verbonden met ons gevoel. Door het voelen ga je bepaalde signalen sneller herkennen en je leert gezonder om te gaan met je emoties.

Je zal:

» meer ontspanning ervaren
» emotioneel en mentaal beter in balans raken
» jouw zelfhelende vermogen laten groeien
» meer zelfvertrouwen krijgen
» een betere concentratie en alertheid ontwikkelen

Bovendien hebben de ademhalingsoefeningen een reinigend effect, het verbetert de vetverbranding (wat weer energie oplevert) en je ontwikkelt juist minder glucose/suikerverbranding tijdens de slaap (zodat je beter kunt rusten). Je algehele immuunsysteem zal verbeteren. Door een betere ademhaling wordt dus een hele reeks positieve lichamelijke en mentale reacties in werking gezet. Je zal je zoveel meer vitaal voelen als je meer zuurstof binnenkrijgt. Door je adem beheerst te sparen, creëer je ook meer energie.

Bewustwording van lichaam en geest

Ik ga je leren bewust te worden van jouw lichaam en geest waarbij de focus ligt op ademhalingsoefeningen en beïnvloeding op het doorstromen van je energie in je lichaam. In de sessies met mij ga je dus niet je verhaal doen. Ik ben geen coach die jou gaat helpen om tot oplossingen te komen. Je begint op het punt waar je op dát moment in je leven staat. Wat is geweest, dus ook die vervelende gebeurtenis waar je slachtoffer van bent geworden, kan je niet oplossen. Wat nog gaat komen, bijvoorbeeld een gesprek met het Openbaar Ministerie of een strafproces, is iets voor als het er eenmaal is. Je gaat leren het verleden en de toekomst in het 'hier en nu' los te laten zodat je in het hier en nu verder kan. Je zal steeds meer voelen of datgene wat je doet, goed voelt. Uiteindelijk werkt dit door in allerlei andere dagelijkse activiteiten, alsook kan het ter ondersteuning bieden bij de verwerking van de gebeurtenis waar je (materiële of immateriële) schade door ondervindt. Het zal zorgen voor meer rust, minder stress en meer energie.

Over Mindfulness

Mindfulness is een beoefening die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). Deze methode leert mensen anders om te gaan met chronische gezondheidsklachten en de gevoelens die hiermee kunnen samenhangen. In 2001 ontwikkelden geleerden Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal een variant op MBSR: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), welke in de gezondheidszorg wordt gebruikt voor mensen die depressief zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Mindfulness stress en piekeren vermindert en stressbestendiger maakt [Wetenschappelijk bewijs voor mindfulness - Radboudumc Centrum voor Mindfulness (radboudcentrumvoormindfulness.nl)].

Mindfulness kan behulpzaam zijn bij het herstel na een vervelende gebeurtenis en waar je je wellicht somber of zelfs depressief door voelt. Ook bij andere gezondheidsklachten die zijn ontstaan als gevolg van de gebeurtenis, kan het verlichting bieden. 

Wil jij (weer) leren voelen, minder stress ervaren en/of meer ontspanning en energie krijgen? Volg dan bij mij de sessies ademhalingsoefeningen met geleide meditatie gericht op innerlijke stilte.

In deze workshop is de gebeurtenis zo volledig mogelijk afwezig, zodat jij je kunt richten op je ademhaling en het terugkrijgen van de regie over je gedachtestroom. Na deze workshop kan je de ademhalingsoefeningen en meditatie toepassen wanneer jij het in het dagelijks leven nodig hebt.

Nu denk je misschien, maar jij verleent toch juridische diensten? Klopt, maar ook ben ik gecertificeerd Yoga docente en Mindful Walk instructrice. En daar wil ik graag iets mee doen.

Kosten

Tarief voor individuele sessies )online) van 60 minuten:
» Workshop van drie sessies* (aanbeveling i.v.m. het effect): totaalprijs € 150,- p.p. incl. 21% BTW (zie vergoedingsmogelijkheden)
» Losse sessie: € 50,- p.p. incl. 21% Btw

*Als je na de eerste sessie denkt dat het toch niet iets is voor jou, dan hoef je voor die individuele sessie € 25,- te betalen, wat dan gezien wordt als een proefsessie, en ontvang je het restant terug.

 Als je mee wilt doen, kan je een e-mail sturen naar info@ojau.nl. Vermeld je naam en kort je motivatie.

Let op; als je last hebt van paniek aanvallen, een hoge bloedruk, astma, buikpijn of krampen, of als er andere bijzonderheden zijn, laat het me dan even weten.

Workshops ademhalingsoefeningen en meditatie

» Arbeidsongeschiktheid en stressverlaging
» Stressverlaging bij juridische conflicten
» Burn-out en conflicten op het werk
» Adoptieperikelen en terugkeren naar jezelf
» Word Mindful met OJAU