Beste vliegreiziger

Blogartikel door: Dewi Deijle
Gepubliceerd op www.ojau.nl, 11 februari 2017

Als u vertraging heeft op vluchten van en naar een land in Europa, is het gelukkig niet al te lastig meer om compensatie aan te vragen. Op zich redelijk algemeen bekend, denk ik. Toch even een bewustmakertje.

U kunt een compensatie krijgen bij een vertraagde vlucht, omgeboekte vlucht, overgeboekte vlucht en een geannuleerde vlucht. Bekijk compensatieregeling van de betreffende vluchtmaatschappij. Op vluchten van en naar een land in Europa is de compensatieregeling gebaseerd op Verordening (EG) Nr. 261/2004. De hoogte van de compensatie hangt samen met de afstand van de oorspronkelijke vlucht en verschil in aankomsttijd van de vervangende vlucht.

Maar, en OJAU spreekt uit eigen ervaring, let wel even op! Het kan dus voorkomen dat u op een andere vlucht wordt gezet, bijvoorbeeld omdat uw oorspronkelijke vlucht is overgeboekt. Hierdoor kunt u flinke vertraging oplopen, vooral als u ineens met een andere vliegmaatschappij moet vliegen en een extra overstap heeft. Soms bieden luchtvaartmaatschappijen direct al een compensatie aan. U krijgt bijvoorbeeld een voucher van € 200,- in uw mailbox met oprechte excuses. WOW, denkt u, dat is leuk! Natuurlijk is dat heel fijn en erg servicegericht omdat u er zelf niet om hoeft te vragen. Er zijn mensen die het er daarom ook bij laten zitten, ook dat weet ik uit ervaring, ook al komen ze 5 uur later aan dan gepland. Bekijk toch eerst of het aangeboden bedrag aan compensatie werkelijk het bedrag is waar u recht op heeft. Het kan zomaar een paar honderd Eurootjes uitmaken. Druk niet te snel op die 'JA ik accepteer' knop. Het kan zijn dat u zelfs recht heeft op € 800,-.

Bekijk dus of het bedrag aan compensatie hoort bij de categorie waarin uw situatie daadwerkelijk valt. Misschien even een puzzelwerkje, maar wellicht kunt u er nog een vliegreisje uitslepen 🙂

Hebberig? Nee hoor, het is toch uw recht?!

Terug naar Blog

Schadeclaim bij vertraging van uw vlucht van en naar een EU-land