Corona en UWV-keuringen

Bericht geplaatst op 20 maart 2020

Enkele weken geleden hadden we ons er geen voorstelling van kunnen maken dat we nu in deze nieuwe realiteit zouden leven. Het Coronavirus is abrupt in ons leven geslopen. OJAU wenst al haar cliënten en volgers van OJAU’s Juri-schrijfsels heel veel sterkte toe in deze bizarre periode, en hopelijk blijft het virus zoveel mogelijk mensen bespaard.

Wel of niet het virus opgelopen, iedereen wordt op wat voor manier dan ook geraakt. Vooral door het sociaal isolement waar we nu in leven als gevolg van de maatregelen die we krijgen opgelegd door de regering, kunnen bepaalde situaties waar iemand in verkeert nog lastiger worden. Het is goed mogelijk dat juridische hulp nu minder toegankelijk en bereikbaar is omdat mensen minder snel naar buiten gaan, terwijl iemand evengoed die rechtsbijstand nodig heeft. De juridische problemen verdwijnen niet ineens door de komst van dit virus. Misschien komen er juist meer zorgen en problemen bij. Online juridische dienstverlening kan dus een prima uitkomst bieden.

Een tip

Personen die binnenkort (her)gekeurd zouden worden door het UWV in verband met een Ziektewet- of een WIA-uitkering, zullen van het UWV bericht krijgen over een eventuele opschorting van de beoordeling door de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Het kan ook goed zijn dat de beoordeling telefonisch wordt afgedaan, maar eigenlijk kan uw arbeidsongeschiktheid niet telefonisch worden bepaald. Als u wel een besluit krijgt over uw uitkering, let er dan bij op dat er sprake is geweest van zorgvuldig onderzoek en een toereikende motivering. Soms is het voor een beoordeling niet voldoende om iemand alleen maar telefonisch te spreken maar is het beter om de persoon echt te zien. Vooral als het gaat om bepaalde klachten die wat lastiger zijn te objectiveren, zoals bij psychische klachten of aandoeningen zoals reuma. Onderzoek dus goed de reden waarom het besluit in uw nadeel is genomen, en of het toch beter was geweest dat u een gesprek op het UWV kantoor met de verzekeringsarts had gehad. De maatregelen vanwege het Coronavirus mogen namelijk niet in uw nadeel werken, met betrekking tot uw eventuele uitkering.

Bekijk op de website van het UWV de algemene berichtgeving over het Coronavirus.

Online Juridisch Advies voor U

OJAU staat voor Online Juridisch Advies voor U. Het concept dat aantoonbaar niets afdoet aan de service en dienstverlening. Heeft u problemen in verband met een uitkering / voorziening van UWV of uw gemeente, of met uw werkgever (ook al werkt u thuis)? Dan kunt u gewoon contact blijven opnemen met OJAU via de chatfunctie op de facebookpagina of op de website, per email, Whatsapp of bellen. U treft hier de contactgegevens op een rijtje. Als u een bericht stuurt via de chat op de website terwijl OJAU offline is, dan krijgt u alsnog zo spoedig mogelijk bericht. Heeft u bepaalde hulp nodig maar kent u niemand die hier iets in kan betekenen. Dan helpt OJAU u om iemand in uw buurt te zoeken die dat wel kan.

Juridisch advies krijgt u gratis. Als u echt hulp nodig heeft, dan zal OJAU samen met u de mogelijkheden bekijken. Lees hier over de tarieven van OJAU voor juridische hulp voor mensen met lage inkomens.

Waarom  OJAU

OJAU‘s juridische dienstverlening is laagdrempelig en toegankelijk, en met name gericht op kwetsbare groepen in de samenleving. Denk aan personen die (gedeeltelijk of volledig) arbeidsongeschikt zijn als gevolg van een ziekte, een fysieke, visuele, auditieve, verstandelijke of psychische beperking. Veel van hen lopen tegen drempels aan waardoor zij niet (voldoende) kunnen participeren. Het doel van het VN-verdrag handicap, dat door Nederland ook is geratificeerd, is dat de positie van mensen met een beperking verbetert, voor een ‘volwaardige deelname in de samenleving’. Het komt helaas vaak voor dat de uitvoering van het Verdrag voor veel mensen op allerlei vlakken faalt en er zelfs sprake is van oneerlijke behandeling of dat discriminerende elementen meespelen. OJAU biedt niet alleen ondersteuning met het geven van juridisch advies of als procesvertegenwoordiger, maar coacht daarbij ook haar cliënten door het hele juridische proces heen. Gebleken is dat dit de cliënten extra helpt, alleen al om zich mentaal sterker te voelen.

Blijf gezond

Voor ieder die een verminderde weerstand heeft door bijvoorbeeld ziekte of een aandoening, die door een verzwakt immuunsysteem vatbaarder is om het Coronavirus op te lopen en daarbij hevigere klachten kan ondervinden, zorg extra goed voor uzelf. Voor de mensen die al ziek zijn (geweest), beterschap en een voorspoedig volledig herstel toegewenst!

Column

Lees hier enkele columns van Dewi Deijle op MR-online.nl.

30 april 2020: Privacy in tijden van corona: We moeten ervoor waken dat we als ‘QR-code’ door het leven gaan.
15 april 2020: Hulpbehoevenden door corona in de knel: “We moeten alle belangen goed afwegen”