Uw rechten als uw buren een beveiligingscamera hebben

Blogartikel door: D. Deijle
Gepubliceerd op www.ojau.nl, 24 juni 2020

Een vraag aan OJAU over de camera van de buren: "Mijn buren hebben sinds kort een camera opgehangen bij de woning. Bij navragen en het zelf hebben ervaren van de persoon van wie deze camera is, blijkt de werking als volgt. De camera detecteert een beweging en begint met opnemen van het huidige beeld, tevens wordt het geluid opgenomen in de buurt van de camera. Ik ben net zoals mijn buren woonachtig in een appartement. Onze achterdeuren die leiden naar het balkon, zitten circa 2 meter van elkaar af, hier tussenin is de desbetreffende camera gemonteerd. Als de camera detectie ziet begint deze met opnemen van beeld en geluid, hierin is het dus mogelijk dat privégesprekken die ik voer bij de achterdeur of op het balkon, worden opgenomen. Graag wil ik weten wat mijn rechten hierin zijn."

Een vraag waarvan het antwoord misschien voor meer mensen interessant is. Het ophangen van een camera bij de woning is niet verboden, maar als het niet is te voorkomen dat een deel van de openbare weg, uw woning en erf in beeld komt, dan moet de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk worden gehouden.

De regels

De buren moeten zich dus wel houden aan de regels om schending van de privacy te voorkomen (artikel 10 van de Grondwet, dat ook geldt tussen burgers onderling). Het met opzet en heimelijk filmen van andere mensen bij diens woning en erf, is verboden en dus strafbaar (artikel 139a wetboek van Strafrecht). Dit is dus anders dan wanneer je een gesprek opneemt waar je zelf deelnemer van bent.

De buren moeten in de omgeving duidelijk maken dat er een camera bij hun woning hangt. Dit kunnen zijn doen door een waarschuwingsbord te plaatsen. Zij mogen alleen dat deel opnemen dat nodig is om hun huis veilig te houden. Heeft u het vermoeden dat een deel wordt opgenomen dat niet nodig is om hun woning veilig te houden? Ga dan in gesprek met uw buren en vraag of u mag zien wat er precies wordt gefilmd. Of filmt de camera (een deel van) uw woning of tuin/balkon? Vraag uw buren dan of zij de camera niet meer op uw huis of tuin willen richten, als dit niet nodig is.

Levert het filmen van uw huis of tuin een te grote inbreuk op uw privacy op, bijvoorbeeld omdat u hierdoor elke dag wordt gefilmd? Dan kunt u uw buren vragen de camera te verwijderen.

Buurtbemiddeling of mediaton

Als u het moeilijk vindt om met uw buren te praten, neem dan contact op met uw gemeente of een sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid voor buurtbemiddeling. Als het met buurtbemiddelaar niet lukt om tot afspraken te komen, bekijk dan of u samen met een mediator tot een oplossing kunt komen.

Buurtbemiddeling en mediation zijn mogelijk als u en uw buren hieraan vrijwillig meedoen. Het geval kan zich dus voordoen dat uw buren niet willen meewerken hieraan.

Schriftelijk verzoek

Lukt het niet om, al dan niet met buurtbemiddeling of mediation, met elkaar tot een oplossing te komen? Stuur uw buren dan een aangetekende brief waarin u ze vraagt de camera te verplaatsen. Mocht dit onverhoopt (ook) geen soelaas bieden, neem dan contact op met de politie. Een wijkagent kan bemiddelen bij burenoverlast.

Autoriteit Persoonsgegevens

Als een camera uw woning en /of erf filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Als alle hierboven beschreven opties niet werken, kunt ook contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP kan een onderzoek instellen naar de naleving van de privacywetgeving. Ook kan de AP alternatieve interventies uitvoeren. Echter, niet elke tip leidt tot een onderzoek of interventie. Dit hangt af van alle feiten en omstandigheden.

De rechter

U kunt met hulp van een jurist aan de rechter vragen of de camera verwijderd kan worden. Het is belangrijk dat u eerst de vorige stappen probeert, want naar de rechter gaan kost geld en kan de relatie met uw buren ernstig verstoren.

Ook advies nodig?

Nog vragen over dit artikel of een andere juridische vraag die u ons wil stellen? U kunt contact opnemen via de chat op onze website. Als we offline zijn kunt u evengoed een bericht achterlaten. We lezen je bericht namelijk wel maar dan krijg je iets later, maar in ieder geval binnen 24 uur, een bericht terug. U kunt ook een email sturen naar info@ojau.nl.